torsdag, februari 09, 2006

Det handlar inte längre om karikatyrerna

Många i min omgivning är upprörda över hur den musliska världen har reagerat på publiceringen av de nu världskända karikatyrerna av profeten Muhammed.

Personligen så tycker jag att publiceringen visar på dåligt omdöme. Att publicera behöver inte nödvändigtvis leda till att man bör publicera. Dock får man aldrig inskränka yttrandefriheten, och här har religionen enligt mig ingen gräddfil.

Jag tror att det inte längre handlar om karikatyrerna av profeten Muhammed. De protester som nu äger rum världen över är en protest mot västvärldens behandling av de fattiga delarna i världen och framför allt den muslimska världen. Det finns nog en uppdämd ilska och en känsla av att man hela tiden hunsas av bland annat USA och EU.

Den ilska som människorna känner får nu utlopp i denna fråga, och vi gör ett oerhört stort misstag om vi reducerar dessa protester till en fråga som endast handlar om en publicering i en dansk tidning. Att göra detta skulle endast spä på den fördomar som redan idag finns rörande muslimer och islam. Istället behövs dialog och ökad förståelse, men är vi villiga till det?

Inga kommentarer: