onsdag, maj 31, 2006

Försvaret - machokulturens sista utpost

Bara rumpor är inte det man förväntar sig när man sitter och käkar frukost och kollar in nyhetsmorgon. Speciellt inte om de bara rumporna avfyrar en granatkastare.

Ibland blir man dock överraskad, tyvärr på ett negativt sätt. Historien upprepar sig om och om igen, både media och människor i min närhet rapporterar om de oegentligeheter och den machokultur som råder inom det svenska försvaret. Det största problemet verkar ligga i de förväntningar som finns hos de värnpliktiga och de befäl som bekräftar och när dessa förväntningar.

Men det är inte okej, jag vill inte se bara rumpor igen till frukost, jag vill att mina skattepengar ska användas förnuftigt och att vårt försvar ska leva efter övriga samhällets demokratiska värderingar och normer!

Det är nu dags för försvarsminister Björklund att på allvar ruska om i försvaret och faktiskt plocka bort en del befäl som uppenbarligen inte förmedlar de rätta värdena och de rätta normerna. Om man inte kan leva efter de demokratiska värderingar i fredstid, så blir det omöjligt att upprätthålla desamma i tider av oro och konflikter.

2 kommentarer:

Lars Nyborg sa...

Maria som du kanske vet, man vet aldrig när dessa bara rumpor dyker upp..

Maria Carlsson sa...

Ja Lars, jag har på senare tid uppmärksammat detta faktum...men detta hör kanske den svenska sommaren till...