onsdag, mars 29, 2006

Åsiktsfrihet i skolan?

Har varit stor debatt idag om Ytterbyskolan som vill ge sänkt betyg till elever som har nazistiska och rasistiska åsikter. Skolan har haft problem med dessa strömningar och nu har man tydligen hittat ett sätt att fixa till problemet. Förutom den självklara synpunkten om yttrande- och åsiktsfriheten som åsidosätta genom detta, så finns det flera fel i det här sättet att resonera och agera.

Genom att betygsätta åsikter (för det är ju det man gör, oavsett vad man säger) så riskerar man att få elever som inte vill/kan/törs vädra sina åsikter i skolan. Jag tror dock att åsikterna kommer att frodas ändå, om än i det tysta. Genom att det aldrig kommer till stånd en dialog så kommer de här åsikterna att finnas kvar bland skolans elever. Vad har man då uppnått?

Jag tycker att skolans lärare borde ta hjälp utifrån, lära sig hur nazistiska organisationer gör för att värva ungdomar till sina rörelser, vilka argument de för fram och så vidare. Därefter skulle lärare och föräldrar tillsammans ta diskussionen med eleverna. Detta skulle ge mycket bättre resultat istället för denna quick-fix-lösning!

Inga kommentarer: