lördag, november 04, 2006

Tusen KU-anmälningar...

Oppostionen har efter den lagda statsbudgeten den 16:e oktober ku-anmält ministrar på löpande band. Orsaken är att man anser att vissa förändringar (exempelvis förändrad a-kassa) inte har beretts i tillräcklig omfattning, något som regeringsformen kräver.

Sveriges lagar är inte konstruerade för maktskifte, så mycket är klart. Regeringen hade tio dagar på sig att lägga fram en statsbudget, vilket i mina ögon framstår som "mission impossible". En budget blev det dock, om än med en ganska socialdemokratisk touch.

Det oppositionen egentligen säger är att man på tio dagar inte kan utreda någonting, vilket i praktiken skulle innebära att en tillträdande regering skulle få förvalta och genomföra oppositionens politik i ett helt år innan man själv skulle kunna genomföra några av sina förslag.

Min slutsats blir helt enkelt att en tillträdande regering i framtiden måste få en längre tid på sig att lägga fram en statsbudget, så att en mandatperiod på fyra år inte inskränks och blir en mandatperiod på tre år.

Inga kommentarer: