lördag, november 26, 2005

800 grader?

Idag på nyheterna rapporterades att forskare gjort ännu en upptäckt; Koldioxidhalten har inte varit så hög på jorden på 650 000 år! Ännu ett stolt landmärke för människan, snart är väl alla rekord, bra eller dåliga, slagna!

Inom forskarvärlden är det få som fortfarande står kvar vid ståndpunkten att växthuseffekten endast är ett påhitt utan vetenskapliga belägg. De allra flesta är idag överens om att människans framfart på jorden leder till effekter i klimatet, även om man inte kan säga hur stor del av de klimatförändringar som vi ser idag som beror på människan eller på andra "naturliga" orsaker.

Nu när forskarvärlden nått något som ändå kan anses vara konsensus så undrar jag när världens mäktigaste män (för det är oftast män) kommer till samma slutsats? Är det inte dags att sluta se till inrikespolitiska och kortsiktiga intressen och börja bry sig om det som egentligen betyder något?

Så om det är någon som nån gång kommer få prata med typ Bush, kan du inte be honom att tänka över den här lilla detaljfrågan en gång till. Det vore liksom trevligt att ha ett jordklot att lämna över till sina eventuella barn...

2 kommentarer:

Jonas Rask Samuelsson sa...

Medans Gävleborg som län toppar alla nationella listor från fel håll. Håller världen på att gå samma väg till mötes, men jag kommer inte dö bitter! Måste fixa maktskifte -06

Jonas Rask Samuelsson sa...

Välkommen till blogosfären förresten...