fredag, april 28, 2006

Hur bevisas diskriminering?

Jag har varit i rätten idag, närmare bestämt i Arbetsdomstolen. Eller egentligen inte, det var ett rollspel i Universitets tingssal där vi skulle iscensätta ett diskrimineringsmål. Jag tillhörde svarande-sidan och skulle bevisa att det inte ägt rum någon diskriminering av personen som i det här fallet hade en annan etnisk bakgrund.

Förutom att det var intressant och väldigt roligt att för några timmar leka advokat, så väckte detta många tankar. Att bevisa diskriminering, vare sig det är indirekt eller direkt, visade sig vara väldigt svårt. Mycket av diskrimineringen handlar ju också om den subjektiva upplevelsen av en viss situation eller ett visst förfarande. Ibland har man inte heller ett konkret jämförelseobjekt, och man kan inte säkert säga att en viss situation skulle ha tett sig likadant om det varit en "svensk" som sökt ett visst jobb etcetera.

Centerpartiets mångfaldsgrupp har föreslagit att t.ex företag och offentliga förvaltningar som blivit anmälda i olika diskrimineringsmål ska kunna "testas" för att se om man blir olika behandlad beroende på ursprung eller kön. Dessa test skulle kunna användas som stöd i en eventuell rättegång. Det är en ny tanke, men diskrimineringsmål är så svårbedömda att det skulle vara värt att pröva. Det skulle också sätta mer press på de som har tendenser till att diskriminera människor på grund av kön, etnisk tillhörighet eller funktionshinder.

Inga kommentarer: