onsdag, maj 31, 2006

Försvaret - machokulturens sista utpost

Bara rumpor är inte det man förväntar sig när man sitter och käkar frukost och kollar in nyhetsmorgon. Speciellt inte om de bara rumporna avfyrar en granatkastare.

Ibland blir man dock överraskad, tyvärr på ett negativt sätt. Historien upprepar sig om och om igen, både media och människor i min närhet rapporterar om de oegentligeheter och den machokultur som råder inom det svenska försvaret. Det största problemet verkar ligga i de förväntningar som finns hos de värnpliktiga och de befäl som bekräftar och när dessa förväntningar.

Men det är inte okej, jag vill inte se bara rumpor igen till frukost, jag vill att mina skattepengar ska användas förnuftigt och att vårt försvar ska leva efter övriga samhällets demokratiska värderingar och normer!

Det är nu dags för försvarsminister Björklund att på allvar ruska om i försvaret och faktiskt plocka bort en del befäl som uppenbarligen inte förmedlar de rätta värdena och de rätta normerna. Om man inte kan leva efter de demokratiska värderingar i fredstid, så blir det omöjligt att upprätthålla desamma i tider av oro och konflikter.

Andra artikeln från Corren

Här är andra delen i artikelserien från corren

Den första delen finns ännu inte utlagd på webben, men snart kanske...

måndag, maj 29, 2006

Vem ser dig nu?

Har idag varit på Centerpartiets förtroenderåd i Stockholm där vi bland annat tog ett Öppenhetsmanifest, ett manifest som ställer sig på den enskilda människans rätt att ha en personlig integritet.

Centerpartiets EU-parlamentariker Lena Ek höll ett anförande där hon pekade på en rad förändringar som skett i samhället de senaste åren som tillsammans bidragit med att vårt livsutrymme och vår integritet hotas. Vi blir filmade nästan överallt där vi går, i affärer, på pendeltåget, på torget etc. etc. Varje gång vi använder våra kundkort på ICA eller Coop så registreras våra köp, som sedan analyseras och sedan säljs vidare till företag som i sin tur kan rikta kampanjer till dig som är skräddarsydda efter ditt konsumtionsmönster. Lena hade också besökt en webbplats där man genom att uppge en persons personnummer kunde få väldigt detaljerade personuppgifter om personen. Ett beslut från EU gör också att alla teleoperatörer måste lagra all teletrafik(mail, sms, i en viss tid.

Jag tycker inte att detta är en utveckling som är önskvärd. Vår integritet måste skyddas i grundlagen och kränkningar i integriteten ska bara vara tillåtna om det finns starka allmänna intressen som kan motivera detta. Det måste också vara så att de som ansöker om exempelvis ett ica-kort måste få information om vad som registreras och vad deras uppgifter kommer att användas till.

På vägen hem från Stockholm funderade jag över vilka som kunde "se mig". Jag filmades på t-banan, registrerades när jag tog ut pengar, filmades säkerligen på T-centralen, SMS:ade och ringde på tåget, filmades på Resecentrum i Linköping och handlade mat med kortet på ica, slog min personliga portkod när jag kom hem...

Så ta dig en funderare du också, vem ser dig nu?

lördag, maj 27, 2006

Ännu en länk på bloggen

I detta underbara väder har jag i alla fall lyckats att hålla mig inomhus tillräckligt länge för att lägga in Staffan Danielsson på min länklista. Staffan är riksdagsman från Östergötland. Gå gärna in och läs och kommentera hans blogg!

torsdag, maj 25, 2006

Två dagars introduktion!

Har varit på förbundsstyrelseintroduktion med den nya styrelsen i CUF. Två dagar med strategiprat, fördelning av ansvar, men också mycket roligt tillsammans med underbara människor.

Efter två sådana här dagar så känns det bara så kul att snart, snart få gå ut i valrörelsen! Jag kan lova en valkampanj från CUF:s sida som är något utöver det vanliga! Men först ska jag försöka sova ifatt några timmar...

måndag, maj 22, 2006

Kan man stämma nån...?

Läste igår Aftonbladets horoskop för denna dag:

"Måndagen blir både romantisk och rolig..."


Jag undrar om jag verkligen är lejon. Min dag började med att jag dängde ett glas rätt ner i golvet när jag famlade efter telefonen som ville väcka mig. Sen bar det iväg till universitetet, ett par timmars grupparbete och vid 12 delades en hemtenta ut som ska lämnas in om 36 timmar... Lunchade med kompisar, åkte hem och skrev. Nu är klockan halv tio och jag sitter fortfarande och skriver... Funderar nu på om man kan stämma någon för "felaktiga horoskop", borde finnas en sådan brottsrubricering.

För övrigt så ska min mor bli med katt. För en månad sen orkade inte vår 19-åriga katt Pippi med längre, men nu har mamma bestämt sig för att förgylla livet med Amadadeus, tydligen en halv norsk skogskatt... Undrar om han är döpt efter Carola och Runars son...?



Amadeus i egen hög person.

fredag, maj 19, 2006

Instant love!

Efter några dagar med lite feberslängar och en enorm förkylning så har jag åter erövrat livet...så känns det i alla fall.

Idag har jag varit och hälsat på min kompis Jenny som blev med valp för två veckor sedan. Reyes (döpt efter nån bra fotbollsspelare) var underbart söt, till och med när han kissade på golvet. Ibland slår kärleken till...

I helgen ska jag till Stockholm, ska bli trevligt, förutom att sommar-student-ekonomin börjar göra sig påmind. Samma sak varje år. Jag blir mer och mer övertygad om att vi borde införa ett treterminssystem, skulle lösa en del problem för fattiga studenter.

torsdag, maj 18, 2006

Nu är Ulvskog arg(igen)!

Inte nog med att stackars stackars Danielsson (statssekreteraren ni vet) känner sig förföljd på grund av att han har lite dåligt minne. Typ selektivt dåligt minne, det var runt Tsunamin som han hade några dåliga dagar... Nåväl, nu anklagas karln för att ligga med en av sina kollegor. Kvinnostackarn känner sig kränkt, det kan jag förstå...av flera anledningar.

Detta har satt fart på Ulvskog (ni vet partisekreteraren i Partiet). Hon raaaasar mot den bloggande folkpartisten som skrivit att Danielsson "spenderat" tid hemma hos den påstådda älskarinnan. Det är förfärligt, förkastligt och det måste genast utredas hurvida detta varit en "kampanj" från Folkpartiets sida.

Jag undrar hur hon tänker. För några månader sen tyckte Ulvskog att Moderaterna "slösade" med samhällets resurser när man polisanmälde den utdragna och långtgående mailkampanj som drevs mot Reinfeldt där fabricerade rykten systematiskt skickades till riksmedia via det socialdemokratiska högkvarteret.

Kan de vara så att Ulvskog måhända gör skillnad på person och person..?

tisdag, maj 16, 2006

Ingen annan kommer att göra jobbet!

Igår hade vi diskussionskväll om det, för somliga, så förkastliga ungdomsavtalet. Säga vad man vill om ungdomsavtalet, men idag är ungdomsarbetslösheten en politisk fråga som inte går att sopa under mattan.

Ungdomar som grupp har mycket lite makt. Lite makt över sin ekonomi, sin utbildning och sin sociala situation. 146.000 ungdomar står utanför arbetsmarknaden! 146.000!! Det är fler än invånarna i min hemstad Linköping, Sverige 5:e största stad!

Vi har lagt förslagen om ungdomsavtalet, men också många andra förslag som ska underlätta för företagen att anställa alla, inte bara ungdomar. Alla de som kritiserar våra förslag: Var är era förslag?!

Svaret har hittills varit tydligt: det kommer inga förslag. Inte ens på första maj kunde Göran Persson krysta fram några förslag som gör att det blir mer jobb i det här landet. Slutsatsen måste alltså bli: Det är vi som ska slåss för alla de ungdomar som står utanför arbetsmarknaden. Utan oss har de ingen på sin sida!

söndag, maj 14, 2006

Åter hemma från stämman i Örebro!

Efter några dagar av mycket debatt och lite sömn är jag åter igen hemma. När man befinner sig mitt i debatterna och besluten så uppslukas man av allt som händer i stämmolokalen. Nu när jag åter är hemma och kan reflektera över alla beslut och alla intryck.

Vi har tagit många tuffa och framåtsyftande beslut. Vi har flyttat mer makt till den enskilde människan och mindre makt till staten och myndigheter. Det känns helt rätt, människan är idag reducerad till en kugge i ett stort system som endast finns till för sin egen skull. Byråkrati, krångel, men också välvilja som gått över styr har förminskat människors livsutrymme. Frihet innebär dock ansvar, och denna del får vi aldrig glömma.

Människan har ett fritt val och människan är i normalfallet en rationell varelse som kan ta ansvar för sitt liv. Människor hamnar ibland av olika anledningar i situationer där sjukdom, missbruk, sociala missförhållanden gör att människor är beroende av varandra. Här får varken det civila samhället eller det allmänna stå tillbaka. Att föra en liberal politik betyder inte att humanismen läggs på hyllan!

För egen del blev jag invald i CUF:s förbundsstyrelse. För det första känns det som en oerhörd utmaning, men också en ära att få leda och representera alla CUF:s medlemmar!

onsdag, maj 10, 2006

Örebro nästa!

I morgon åker jag till Örebro för att delta på CUF:s förbundsstämma. Alltid lika roligt att få träffa alla som man känner runt om i Sverige och att i fyra dagar få diskutera ideologi och politik!

En annan rolig grej är att jag är nominerad till CUF:s förbundsstyrelse, ett val som också sker på stämman. Ska bli spännande och jag ska försöka göra mitt yttersta.

I morgon kommer också den första delen av artikelserien om "gräsroten", som jag pratat om tidigare på bloggen. Så kolla in Corren i morgon!

Var fanns de vuxna...

Har inte i detalj följt rättegången om Bobby, den lille pojken som blivit misshandlad till döds på ett obeskrivligt sätt.

För mig står i alla fall en sak klar:det måste ha funnits några slags varningstecken. Det är väldigt få övergrepp mot barn som bara är en isolerad händelse, oftast är det en upptrappning av hot och våld och ofta finns det många varningsklockor. Tyvärr mår många barn illa och tyvärr får många barn inte den uppväxt de förtjänar. Bråk, missbruk och övergrepp är en verklighet, dock en vidrig verklighet.

Barn sviks av sina föräldrar, men sveket blir sen ett dubbelt svek, då vuxna inte anmäler övergrepp. Låt Bobbys livsöde bli en väckarklocka: börja bry er, ta ert ansvar som vuxna, vakna upp och bli mottaglig för signaler som utsatta barn sänder ut till er.

Se till så att inget barn behöver dö på grund av våld och övergrepp!

måndag, maj 08, 2006

Män känner sig diskriminerade

Det har visat sig att det är mest män som anmäler till Jämo. Väldigt överraskande förvisso, men jag tycker ändå det är positivt.

Tyvärr finns det en stor hake med de många anmälningar som män gör; de är generellt sett ganska "ytliga", det vill säga i den bemärkelsen att det handlar om differentierade åldersgränser på krogen, att taxibolagen har tjejtaxor och att frisören har tjej- och kill-pris.

Den verkligt allvarliga diskrimineringen, såsom lönediskriminering eller osakliga uppsägningar på grund av graviditet är ett par av de mer allvarliga formerna av diskriminering. Och här är jag ledsen att behöva säga det: detta tror jag inte killarna har fattat än, i alla fall inte de flesta. Jag har hört många killar förklarat löneskillnader mellan tjejer och killar med att: "tjejerna har ju inte varit i branschen så länge", eller "tjejer vill ju inte bli chefer, det är flest män som strävar dit". Att killar som är i typiskt kvinnliga branscher tjänar mer än de kvinnliga kollegorna, det är något som glöms bort i diskussionens hetta.

Det verkar vara så att om en kille och tjej gör samma sak, så är det mer värt om en kille gör...ja, det han nu än gör. Så det är därför, som jag lite cyniskt konstaterar, att det är bra att killarna börjar bli mer medvetna om problemet, för då blir det kanske ett "riktigt" problem och då händer det kanske saker!

lördag, maj 06, 2006

I'm back!

Har nu skrivit tenta i arbetsrätt, och ska nu försöka komma ur tenta-dimman.

Nästa vecka är det dags för CUF:s förbundsstämma, och jag ska ägna resten av helgen till att läsa vårt sakpolitiska program och vässa argumenten inför stämman.

Sen är det bara att börja längta tills stämman börjar!!