fredag, april 28, 2006

Hur bevisas diskriminering?

Jag har varit i rätten idag, närmare bestämt i Arbetsdomstolen. Eller egentligen inte, det var ett rollspel i Universitets tingssal där vi skulle iscensätta ett diskrimineringsmål. Jag tillhörde svarande-sidan och skulle bevisa att det inte ägt rum någon diskriminering av personen som i det här fallet hade en annan etnisk bakgrund.

Förutom att det var intressant och väldigt roligt att för några timmar leka advokat, så väckte detta många tankar. Att bevisa diskriminering, vare sig det är indirekt eller direkt, visade sig vara väldigt svårt. Mycket av diskrimineringen handlar ju också om den subjektiva upplevelsen av en viss situation eller ett visst förfarande. Ibland har man inte heller ett konkret jämförelseobjekt, och man kan inte säkert säga att en viss situation skulle ha tett sig likadant om det varit en "svensk" som sökt ett visst jobb etcetera.

Centerpartiets mångfaldsgrupp har föreslagit att t.ex företag och offentliga förvaltningar som blivit anmälda i olika diskrimineringsmål ska kunna "testas" för att se om man blir olika behandlad beroende på ursprung eller kön. Dessa test skulle kunna användas som stöd i en eventuell rättegång. Det är en ny tanke, men diskrimineringsmål är så svårbedömda att det skulle vara värt att pröva. Det skulle också sätta mer press på de som har tendenser till att diskriminera människor på grund av kön, etnisk tillhörighet eller funktionshinder.

onsdag, april 26, 2006

Annorlunda definition av kontroll.

Göran Persson har uttalat sig om ungdomsarbetslösheten på ett sätt som gjorde att åtminstone jag satte frukosten i halsen.

Persson säger att regeringens insatser rörande ungdomars arbetslöshet kommer att räcka och att unga kommer få jobb när konjunkturen vänder. Vidare säger han att regeringen har kontroll över situationen.

1000 plus-jobb till ca 140.000 unga som vill ha ett riktigt arbete, det är regeringens medicin. Sedan tänker de luta sig tillbaka och låta de annars så förhatliga arbetsgivarna anställa resten. Detta ska antagligen ske automatiskt, då regeringen inte tänker lätta på LAS, sänka arbetsgivaravgifterna eller förenkla reglerna för att starta och driva företag.

Jag definierar inte detta som att ha kontroll över situationen, och om Göran Persson har missat det, så har vi precis befunnit oss i en högkonjunktur som inte givit de annars förväntade effekterna.

Men det kommer säkert ske nästa gång, för Göran har kontroll...

måndag, april 24, 2006

Idoldyrkan vid 24 års ålder...

Var hos Corren idag för att planera artikelserien som jag skrev om i förra veckan. När jag lämnade redaktionen stog de där i receptionen: Escobar, my favorites! Ett skitbra svenskt band som gör musik som är som balsam för skälen...vet inte hur jag annars ska beskriva det.

Och vad gjorde jag...glodde lite, log lite...och gick vidare... Väl ute på parkeringen gjorde jag ett litet glädjeskutt! Helt klart en fjortisflaschback!

torsdag, april 20, 2006

Jag ska representera "gräsroten"

Östergötlands största dagstidning, Östgöta Correspondenten ska i en artikelserie visa den lite mindre publika sidan av valrörelsen, bortom partiledardebatter och stora mediautspel. De har, så vitt jag förstår, intervjuat ett tiotal personer från olika politiska partier, med syfte att välja ut en person som ska representera gräsrötterna.

Och nu det fina i kråksången, de valde mig! Känns jättekul och överraskande, men också väldigt ansvarsfullt! Jag ska ju ge en annan bild av den politiska verkligheten och jag hoppas att jag kan förmedla denna verklighet på bästa sätt.

Nu måste jag alltså förbereda mig på att ha en fotograf med mig under valrörelsen när jag besöker skolor, har nattfika, gör aktioner på stan, kletar in hela mig i tapetklister vid affischeringar osv osv...

Dags att besöka frisören med andra ord...

måndag, april 17, 2006

Nu är påsken firad!

Har firat påsk med släkt och vänner och därmed fått lite skön ledighet under några dagar, behövdes säkert för i morgon börjar föreläsningarna, grupparbeten och kvällsmötena åter igen.

Några bilder från Finede.



Finede Norrgård, pappa har hissat flaggan i flaggstången som sattes upp provisoriskt när jag tog studenten...år 2000!



Än är inte utsikten den vackraste, men snart så är allt detta grönt igen!



Simona(svarta hästen) ville gärna ha lite sällskap, men Amanda visade inget intresse, jag hade nämligen glömt godiset!

torsdag, april 13, 2006

Länkar

Jag har, med nästan ingen hjälp alls(sanning med modifikation) lagt in lite länkar till centerpartistiska bloggar. Det kommer snart flera, både sådana som är c-märkta och sådana som inte är det.

GLAD PÅSK!
Våra licensavgifter finansierar sabotage?

Det var inte många som följde "Toppkandidaterna" som sändes i vintras på SVT. De som gjorde det fick se Petter vinna med stor marginal. Första pris var 250.000 som skulle skänkas till valfri/-a organisationer. Petter valde att ge sina vinstpengar(=fortfarande dina licenspengar) till bland annat Osynliga partiet som fick 100.000 kronor av de 250.000.

Det är bland annat det Osynliga partiet som arrangerat den olagliga demonstrationen mot Centerpartiet, och de har också tagit på sig några av de attacker som utförts mot Centerpartistiska lokaler runt om i landet.

Jag undrar om Christina Jutterström mfl är nöjda nu när de berikat dessa grupper... Medan de funderar så finns det fönsterrutor som behöver lagas och färg som ska tas bort i Stockholm, Växsjö, Jönköping och Göteborg. Välkommen!

onsdag, april 12, 2006

Nu har i alla fall LO gett mig något!

Nu har LO satt igång sin val2006-kampanj, and they are everywhere! Kampanjen tillför inte så mycket nytt egentligen, men har för mig fyllt ett oanat syfte: Min studiemotivation sköt i höjden. När jag tidigare jobbade som elevassistent och barnskötare ja, då var man ju hänvisad till Kommunal = ett LO-fack. Jag gick inte med då för att jag bara fick korta vikariat (känns det igen kanske?).

När jag "får" min examen då är det ju inte aktuellt med något LO-fack, vilket har höjt min motivation inför studierna avsevärt. Jag skulle som LO-medlem bli helt galen om mina dyra fackavgifter gick till sossarnas valkampanj! Inte nog med att de ger direkta bidrag på tiotals miljoner per år, de gör sådana här enorma reklamkampanjer åt sossarna också!

Men tack i alla fall LO för att ni höjt min studiemoral, ni anar inte vad ni ställt till med, läser nämligen arbetsrätt just nu och ska precis sätt tänderna i LAS, vilket i dessa dagar ter sig oerhört passande. :-)

fredag, april 07, 2006

Första våråket!

Nu är det äntligen vår för idag var det första åkturen med motorcykeln, och för mig är det ett definitivt vårtecken...dessutom känner man sig snygg, löjligt, men så är det!

Något som jag däremot undrar mycket över är varför alla motorcyklister hälsar på varandra. Det är egentligen helt ologiskt, men huvudsaken är att morocykeln har dammats av och att det snart, snart är sommar.

torsdag, april 06, 2006

"Vulgoargument" från både höger och vänster!

Har haft min riktigt första stora auladebatt idag, eller det blev två auladebatter. Alla partierna var representerade och debatten gav en mersmak av hur valrörelsen kommer att bli, och det verkar inte bli så roligt.

Många argument var av sådan natur som jag kallar "vulgoargument", där argumenten saknar all verklighetsförankring och all sans. Centerpartiet vill utnyttja arbetskraft och "slakta" arbetsrätten. Sossarna är helt inkompetenta och kan ingenting och moderaterna vill att svenskarna ska gå utan skor och tigga på gatorna.
Det som gör mig mest förbannad är att den borgerliga alliansen utmålas som ett gäng girigbukar som har en jäkla massa pengar hemma i madressen, som vi inte vill dela med oss av.

Om man sansar sig så inser man att Sverige inte kommer att dras ner i en djup avgrund av sjukdom, svält och nöd, vare sig om vänsterkartellen eller den borgerliga alliansen vinner. Ingen vinner på en sådan här argumentation och de viktiga sakfrågorna får stå tillbaka. Hur ska vi skapa fler jobb? Hur ska vi prioritera i den offentliga sektorn? Hur kan vi hjälpa de som är sjuka och förtidspensionerade till en bättre vardag? Hur får vi den bästa utbildningen?

Detta är viktiga frågor som påverkar människors vardag, och det finns stora skillnader mellan de politiska alternativen, men lyft fram de sakliga argumenten för att belysa dessa skillnader i stället för att använda skrämselpropaganda!!

onsdag, april 05, 2006

Kårvalsrapport

Lovade en rapport om valdeltagandet i det pågående kårvalet. Snart är vi uppe i 6 %
Folket jubel...?!

Misstog mig på datumen, trodde det var 5:e igår... Valet till kårfullmäktige pågår mellan den 4-6 april. Det finns således tid till att förbättra valresultatet...det är valdag i morgon också...kan vi hoppas på 8,5 % valdeltagande tro?
Vidrigt Forsell!

Kollade på Debatt igår där vår förbundsordförande Fredrick Federley briljerade angående vårt förslag om ungdomsavtal, jag fick gåshud!

Efter Fredricks debatt var det dags att diskutera en undersökning som SFS gjort där man undersökt studenters psykosociala hälsa. Undersökningen visade att många studenter kände oro inför sina studier och sin ekonomi, men också för hur framtiden skulle te sig. Som student så känner jag igen mig: "Shit boken kostar 600 spänn, jaha då blir det inga skor som jag behöver" eller "Helvete, tentan sket sig, jag måste klara den annars får jag inte gå vidare till nästa årskurs!" En annan klassiker är: "Det är maj månad och jag har fortfarande inte fått något sommarjobb!!!" Och om man får ett sommarjobb: "Jag får min lön i augusti, hur betalar jag min hyra i juli???"

Jag kände mig faktiskt nästan kränkt när MUF:s förbundordförande Johan Forsell satt med ett självgott leende och helt och hållet avfärdade undersökningens resultat med att de flesta tycker det är roligt att plugga, att man inte pluggar 40 timmar i veckan och därför hinner jobba extra så att man har råd att festa loss varje helg. Min fråga till Forsell är då: Det finns 350.000 studenter i Sverige, ska alla jobba extra för att klara sig? Finns det 350.000 extrajobb till alla studenter som behöver det?

I dagens Östgöra Correspondenten redogjordes för att man anses vara fattig när man efter att betalt hyran har mindre än 3.800 kronor kvar att leva för. Jag kan lova att det är många studenter som har mindre än 3.800 kronor kvar när hyran är betald! Alla har inte heller ett extrajobb, en sambo som jobbar, eller föräldrar som skänker en slant ibland. Att Forsell helt och hållet glömmer bort att nämna desa hårda villkor för oss studenter visar att han antagligen aldrig har upplevt "det-är-den-10:e-och-mina-pengar-är-helt-slut-ångesten! Ibland får man för sig att MUF:are faktiskt har en silversked i munnen...

tisdag, april 04, 2006

Patetiskt lågt valdeltagande!

Igår, idag och i morgon pågår kårvalet vid filosofiska fakulteten på Linköpings universitet. Ikväll fick jag som ersättare i fullmäktige siffrorna på valdeltagandet... Håll i er! Här kommer de: 2,4 %

Det ni! Där fick ni alla förespråkare av kårobligatoriet och ni som påstår att kåren företräder alla (tvångsanslutna)medlemmar! Ingen bryr sig och ingen tar några initiativ! I år infördes internetval och det fanns stora förhoppningar på att detta skulle höja valdeltagandet, men men, allt blir inte som man tänkt sig...

Jag ska dock inte ropa hej än...we still got tomorrow! Mirakel kan ske, rapporterar i morgon i så fall :-)
Mina laster

Jag har upptäckt en ny last, eller snarare ett beroende. I slutet av veckan la vårt internet av, jag fick abstinens. Jag åkte hem till mor och far, de har modem, inget funkade, jag fick abstinens... Jag kom hem, internet funkar fortfarande inte, abstinensen var total.

Min lista på onyttiga laster börjar bli lång: förutom choklad i alla dess former, muffins, coca-cola, barnsligt söta drinkar, vitt vin, oförskämt långa sovmorgnar och karlar så ska jag nu lägga till: internet.

Och egentligen är det inte så konstigt. Centerpartiet brukar prata om digital allemansrätt, att internet är en så viktig del i dagens infrastruktur att det är något som vi måste se till att få till alla. I huset där jag bor kan jag snart få upp till 100 Mb, men hur många har den möjligheten? Faktum är att det är oerhört svårt att plugga eller bedriva ett företag utan en snabb och säker uppkoppling. Jag tror att internet till alla är en av nyckelfaktorerna när det gäller landsbygdsutveckling och tillväxt i hela Sverige.

För en gångs skulle har jag alltså skaffat mig ett "nyttigt" beroende.