tisdag, november 29, 2005

Sociologisk studie

Idag har jag varit på ishockey, min första hockeymatch i den nya arenan "Cloetta Center." Det kändes som om det var dags då jag sitter som ledamot i arenans styrelse sedan ett halvår tillbaka. Nåväl,jag satt mina tre perioder och tittade på matchen, mycket roligare än vad jag trott(faktiskt)! Dock gjorde jag en liten observation som jag nu i hemmets lugna vrå har börjat tänka på. Vid avblåsningar och innan exempelvis tekning stod det unga tjejer i gångarna med pom-poms och gjorde små steg, skutt, höftrullningar ja, allehanda fysiska rörelser.

För ett par månader sen var det stor debatt i de lokala tidningarna över dessa tonårstöser. Då tyckte jag att hela diskussionen var onödig och överdriven, men nu kan jag förstå de kritiska synpunkterna på detta spektakel. 90% av de som var och tittade på matchen var män och de tyckte/tycker säkert att det var trevligt att titta LHC:s cheerleaders. Jag undrar bara vilken funktion de fyllde? Inte var det att få igång publiken, det tror jag att White Lions (klacken)gjorde bättre, inte heller var de speciellt entusiastiska, de verkade vara där för att göra ett jobb, varken mer eller mindre.

Slutsatsen (min i alla fall)är då att de var där som ögongodis, i sina små korta kjolar och små tröjor. Hur kul känns det? Är det meningen att vi ska ha offentligt finansierad verksamhet som ställer upp på såna här saker? Vari finns nyttan av sådan verksamhet? Vilken bild ges av män respektive kvinnor i idrottssammanhang?

Detta ska jag fundera på när jag går och lägger mig i kväll, samt hur vi kvinnor som ibland går på en ishockeymatch ska få samma utbud av ögongodis. Kanske ett besök i omklädningarummet efter match ;-)

lördag, november 26, 2005

800 grader?

Idag på nyheterna rapporterades att forskare gjort ännu en upptäckt; Koldioxidhalten har inte varit så hög på jorden på 650 000 år! Ännu ett stolt landmärke för människan, snart är väl alla rekord, bra eller dåliga, slagna!

Inom forskarvärlden är det få som fortfarande står kvar vid ståndpunkten att växthuseffekten endast är ett påhitt utan vetenskapliga belägg. De allra flesta är idag överens om att människans framfart på jorden leder till effekter i klimatet, även om man inte kan säga hur stor del av de klimatförändringar som vi ser idag som beror på människan eller på andra "naturliga" orsaker.

Nu när forskarvärlden nått något som ändå kan anses vara konsensus så undrar jag när världens mäktigaste män (för det är oftast män) kommer till samma slutsats? Är det inte dags att sluta se till inrikespolitiska och kortsiktiga intressen och börja bry sig om det som egentligen betyder något?

Så om det är någon som nån gång kommer få prata med typ Bush, kan du inte be honom att tänka över den här lilla detaljfrågan en gång till. Det vore liksom trevligt att ha ett jordklot att lämna över till sina eventuella barn...

fredag, november 25, 2005

Samhällets väktare?

I veckan häktades ett gäng med unga män eller som de benämns, "nazisterna" vid Linköpings tingsrätt. Med hjälp av tips eller med ren tur stoppade polisen en bil full med nazister och hemmagjorda vapen. En av dem är Jonas Andersson, gruppledare i Nationalsocialistisk Front, som företräder en organisation som i hårda ordalag förespråkar tuffare tag och utvisning av utländska medborgare som begår minsta brott i vårt vackra, sunda och obesudlade land (lämpligen observera sarkasmen...)

Det är oerhört fascinerande att de som förespråkar laglydighet för andra kan ta sig såna oerhörda friheter och själv förbereda och begå brott. Herr Andersson fälldes den 2:a november för misshandel och dömdes till fängelse, men det verkar inte vara något problem... För mig är detta bara ännu en bekräftelse för den dubbelmoral och den totala förvirring som drabbat dessa arma själar, för egentligen är det väl mest synd om dem..?

Synd om dem för att man aldrig mår bra av att hata. Synd om dem för att de måste upplevt något som gjort att de på något sätt börjat tänka i dessa absurda banor. Synd om dem för att de aldrig kommer få uppleva den underbara mångfalden som finns i Sverige och i Världen. Synd om dem för att de helt enkelt inte vet bättre...
Hur gör man?

Jag har haft min blogg länge nu, men liksom inte vetat riktigt vad jag ska göra med den... Meningen med denna blogg är att jag ska försöka bota min prestationsångest och skrivkramp när det gäller att skriva ner mina politiska funderingar och åsikter

Det är alltid svårt att komma igång med nya vanor...det vet väl alla, men jag hoppas att detta är en ny vana som snart ska vara en gammal vana...